Funktionelles Futter für Kühe - Mehrwert als Nährwert
Wissenschaftliche Publikationen
-
HARDER, H./KHOL-PARISINI, A./ZEBELI, Q. (2015): Treatments with organic acids and pullulanase differently affect resistant starch and fiber composition in flour of various barley genotypes.
In: Starch /Stärke 67 (5-6) Mai 2015, S. 512–520.
-
HARDER, H./KHOL-PARISINI, A./ZEBELI, Q. (2015): Modulation of resistant starch and nutrient composition of barley grain using organic acids and thermal cycling treatments.
In: Starch /Stärke 67 (7-8) Juli 2015, S. 654 - 662.
-
HARDER, H./KHOL-PARISINI, A./METZLER-ZEBELI, B./KLEVENHUSEN, F./ZEBELI, Q. (2015): Treatment of grain with organic acids modulates ruminal microbial community structure and fermentation patterns at two different dietary phosphorus levels in vitro.
In: Journal of Dairy Science 98 (11).
-
HUMER, E./ GHAREEB, K./HARDER, H./ MICKDAM, E./KHOL-PARISINI, A./ZEBELI, Q. (2015): Peripartal changes in reticuloruminal pH and temperature in dairy cows differing in the susceptibility to subacute rumen acidosis.
In: Journal of Dairy Science.
Tagungsbeiträge
-
Effects of treating barley with citric or lactic acid on the resistant starch content and changes in nutrient composition.
Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, 10. – 12.03.2015, Göttingen/Deutschland (Posterbeitrag).
-
Der Gehalt an resistenter Stärke verschiedener Gerstensorten und seine Beeinflussung durch organische Säuren und Pullulanase.
13. BOKU-Symposium Tierernährung 2014, 29.04.2014, Wien (Posterbeitrag).
-
In vitro ruminal fermentation of barley grain treated with citric or lactic acid, with or without inorganic phosphorus supplementation.
68. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie vom 18. – 20.03.2014, Göttingen, Deutschland (Posterbeitrag).
-
Gehalt an resistenter Stärke von österreichischen Gerstensorten und seine Beeinflussung durch eine Behandlung mit Milchsäure.
12. BOKU-Symposium Tierernährung, 11.04.2013, Wien (Posterbeitrag).
-
Reticuloruminal temperature in dairy cows is affected by calving day but not by peripartal changes and susceptibility to rumen acidosis.
19th European Society of Veterinary and Comparative Nutrition Congress, 17-19.09.2015, Toulouse/Frankreich (Vortrag).
-
Peripartal dietary changes increase the susceptibility to subacute rumen acidosis in dairy cows but its severity is different in susceptible and tolerant animals.
19th European Society of Veterinary and Comparative Nutrition Congress, 17-19.09.2015, Toulouse/Frankreich (Vortrag).
-
Effects of treating barley grain with citric or lactic acid with or without inorganic phosphorus supplementation on in vitro fermentation characteristics.
69. Tagung der Gesellschaft für Ernährungsphysiologie, 10.–12.03.2015, Göttingen/Deutschland (Vortrag).
-
Processing of cereals and phosphorous supplementation modulates rumen fermentation and microbiota in Rusitec.
4. Symposium of Animal Gut Health, 17.11.2014, Wien (Vortrag).
Dissertationen
-
HARDER, H. (2015): Assessing the efficacy of processing grain with organic acids and pullulanase to modulate its nutrient composition and improve ruminal fermentation in vitro.
Dissertation zum Dr. tech. nat., Veterinärmedizinische Universität Wien, Wien (Betreuer: Univ.-Prof. Qendrim Zebeli, Ao. Univ. Prof. Wilhelm Friedrich Knaus)
Schulische Abschlussarbeiten
-
IONASZ, V.-S./VOSTATEK, M. (2014): Auswirkung der Futterverträglichkeit bei Kühen auf das Immunsystem.
HBLVA für Chemische Industrie Rosensteingasse, Wien (Diplomarbeit)
-
BINDER, K./JELINEK, A./KREUZER, M./STÖGER, D. (2013): Optimierte enzymatische Bestimmung der resistenten und löslichen Stärke diverser Gerstensorten mit und ohne Behandlung.
HBLVA für Chemische Industrie Rosensteingasse, Wien, (Diplomarbeit)
-
SCHMIDT, L./WEINMANN, P./TRPISOVSKY, A. (2014): Funktionelles Futter für Kühe.
HBLVA für Chemische Industrie Rosensteingasse, Wien, (Diplomarbeit)
-
KAPFENBERGER, T. (2015): Ernährung von Wiederkäuern mit besonderer Berücksichtigung von Kalb und Kuh.
Stiftsgymnasium Admont, Admont (Vorwissenschaftliche Arbeit)
-
PAUL, P./SIJAMHODZIC, L. (2015): Funktionelles Futter für Kühe - Bestimmung der Rohproteine und Trockensubstanz.
HBLVA für Chemische Industrie Rosensteingasse, Wien (Diplomarbeit)
-
NEUPER, M./ROSCHITZ, M. (2015): Funktionelles Futter für Kühe – Mehrwert als Nährwert.
Höhere Bundeslehr- und Forschungsanstalt für Landwirtschaft, Raumberg-Gumpenstein (Diplomarbeit)